Maakotka

Aquila chrysaetos
Otilia Pana

Teoksen sijainti: Wanha Wiljami, näyteikkuna, Hämeenpuisto 25, 13.4.-30.4. ja loppunäyttelyssä Taito Pirkanmaan Taitokeskus Verkarannassa 2.-3.5, Vuolteentori 2, Tampere
Kuva: Animalia

Uhanalaisuus: vaarantunut

Elinympäristö:

Levinneisyys: Pesii Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Suomensellä ja Lapissa. Tavataan koko Suomessa muuttoaikoina ja talvella. .

Erityisiä tuntomerkkejä: Maakotka pitkäsiipinen sekä pitkäpyrstöinen kotka ja sen siipien leveys on suunnilleen sama kuin pyrstön pituus.

Elintavoista ja uhanalaisuudesta

Maakotka on rauhoitettu koko Suomessa, myös maakotkan pesäpuu on rauhoitettu.

Suurikokoinen, pitkäsiipinen ja pitkäpyrstöinen. Pyrstö noin siiven leveyden mittainen. Kaartelussa ja liidossa siivet loivassa V-asennossa, siipien kärkiväli on 190–225 cm. Koiras painaa 3–4 kg ja naaras 3,7–6 kg.

Maakotkan pesä on usein jättiläiskokoinen risulinna, jopa 2 m leveä ja 3 m korkea. Se sijaitsee yleensä petäjässä, mutta joskus muussakin puussa tai kallionkielekkeellä. Linnulla on myös varapesiä, joita käytetään vuorovuosina. Ne on vuorattu varvuilla, ruohoilla, sammalilla ja jäkälillä. Pesää, myös varapesiä, koristellaan tuoreilla männynoksilla.

Maakotka alkaa pesimisen 4–5 vuoden ikäisenä. Naaras munii maaliskuun alkupuolelta toukokuulle useimmiten kolme munaa, joita etupäässä naaras hautoo. Haudonta-aika 42–45 vrk. Poikaset lentokykyisiä 68–77 vrk:ssa. Maakotkien parisuhde elinikäinen.

Pesimäkannaksi arvioidaan 430–470 paria. Neljä viidestä parista Lapin maakunnassa. Kokonaismääräksi arvioidaan 1200 yksilöä. Pesimälintuna vain laajoilla metsäalueilla. Ollut vainon kohteena erityisesti poronhoitoalueilla, mutta uudistettu korvausjärjestelmä lopettanut vainon käytännössä lähes kokonaan.

Vuonna 2025 maakotkan pesintätulos oli valtakunnallisesti mitattuna huono. Vuoden aikana tarkastettiin 530 reviiriä ja näistä asuttuja reviirejä todettiin kaikkiaan 406. Onnistuneita pesintöjä oli 128 ja niissä todettiin kaikkiaan 149 rengastusikäistä poikasta.

Teoksesta

Teoksen nimi:
No Freedom
Tampereen puistolehmus, maalit
Koko: 38,5 cm × 63,3 cm

”Valitsin maakotkan, koska se on ihailtava ja kaunis lintu. Joskus vuosina 2013–2014 olin vapaaehtoisena Romaniassa auttamassa projektissa, jossa asensimme maakotkille erityisesti suunniteltuja pesälaatikoita. Maakotkat olivat alkaneet hävitä Romaniasta, sillä voimakas metsäkato tuhosi niiden pesiä. Asensimme niille pesiä, jotka oli rakennettu nimenomaan niiden käyttöön ja sijoitettu korkeisiin puihin alueille, joilla metsäkatoa ei ollut odotettavissa. Tämä on surullinen kehityskulku, joka toistuu monissa Euroopan maissa: maakotka on muuttumassa harvinaiseksi linnuksi.”
– Otilia Pana

Kuvia työstä

Myynnissä. Lisätiedot ja ostotiedustelut ikimetsa@luonnonperintosaatio.fi